Välj en sida

Hej! Som ordförande för föreningen Unga smarta byar (som ni kanske känner igen som dem som 3D-printade skyddsvisir till Lunds kommuns östra byar i början av Corona-pandemin) har jag blivit inbjuden att talan på en workshop under ”Rural Vision Week”, som är en digital mässa uppstyrd av European Network for Rural Development, finansierat av EU-kommissionen.

Rural Vision Week handlar om att diskutera framtiden för Europas landsbygd och jag har fått möjlighet att tala nu den 23:e mars om Veberöd och Smarta Byar, med temat ”digitally-led innovative rural futures”. Min erfarenhet som Veberödsbo är att många väljer att bosätta sig i en by, för att man vill bo i en by. Om man ska behöva skapa städer utav byar, för att kunna tillgodose invånarnas behov, har något gått snett. Målet ska inte vara att skapa städer, utan bättre landsbygder. Digitalisering tycker därför jag är ett spännande verktyg i att bemöta landsbygdsutmaningar utan att offra ”bykänslan”.

Jag är lite nyfiken på vad NI tycker om detta… varför vill man bo i en by? Vad fattas i byar som gör flytt till staden lockande? Vill ni att vår by ska bli större och bli stad eller vad är gränsen?

/Linn Malmgren

www.ungasmartabyar.se